10 Kasım 2017 Cuma

İzlanda'dan öngörülemeyen ezgiler



Salon İKSV'de gerçekleşen Ólöf Arnalds konserindeydim bu akşam. İzlandalı şarkıcı ve çok enstrümanlı Ólöf Arnalds aslında klasik müzik eğitimi süresince keman ve viyola enstrümanlarını çalmış, gitar çalmayı kendi kendine öğrenmiş. Fakat enstrümanlarından ziyade masalsı sesiyle öne çıkıyor "İzlanda'ya folk müziği getiren şarkıcı" diye de anılan sanatçı. Arnalds İzlandalı efsane ses Björk ile bir düet de yapmış.

Sisli kuzey topraklarından hatta bir adadan yükseldiği çok belli Ólöf Arnalds'ın ezgilerinin. Tahmin edilemeyen, öngörülemeyen ezgiler dizmişler tabiri caizse. Jazz gibi ama değil. Standart değil yani, var mı düzensizlik kaos :) Böyle nasıl diyeyim hani Tolkien romanlarına ya da Game of Thrones gibi fiction dünyalara eşlik eden bir müzik yapıyor İzlandalı grup. Biraz da masalımsı... Björk'le de düet yapan şarkıcının sesini için Björk "bir çocukla yaşlı bir kadının sesi arasında bir ses" diye tarif ediyor.

Sahnede bir insan sesi iki de gitar o kadar. Klasik gitarlar yerini bazen bir ukulele ve bir elektro gitara bırakıyor. Ama müziğe en hakim şey bir sakinlik ve bir sorgulama hali. Evet tezat belki bu iki olgu birbirine ama bana melodilerinde hep bi sorgulama hali var gibi geldi. Belki de ezgilerin arasında hissettiğim İskandinav insanının başka sorunu olmamasından kaynaklanan varoluş kaygılarıdır bilmiyorum. Ama kesinlikle uzaya, paralel evrene, Orta Dünya'ya daha çok yakışan bir müzik Olöf Arnalds'ın yaptığı. Bakın yalan olmasın bazen de özellikle ukulele ile çalınan parçada kendimi bi Japon ezgisi dinlermiş sandım bir an. Acep adaların kendine has bir olayı mı bu?

Bugüne kadar 4 albümü çıkmış Ólöf Arnalds. Innundir Skinni adlı albümün prodüktörlüğünü Sigur Rós üyeleri üstlenmiş.
Videodaki Björkle düet yapılan şarkının sözleri de hemen şuracıkta:

[Verse 1]
Stream of cold
Breathing slowly
Tired feet
Press the ground

[Pre-Chorus 1]
Gentle flow
Scent of growth
That opens me

[Chorus 1]
And I surrender now
I stand up now
I open to
Only you now
I choose now
I refuse now
I ignore you now
Claim my power
I carry you
I nurture you
Give birth to you
Again
Feel your heart again
Touch me again
I surrender
Again

[Verse 2]
Feel my pride
From the inside
Jungle red
Easier felt than said

[Pre-Chorus 2]
I'm raising you
Yet my grace is unknown to you

[Chorus 2]
I carry you
I nurture you
Give birth to you
Again
Feel your heart again
Touch me again
I surrender
Claim my power
I surrender now
I stand up now
I open to
Only you now
I choose now
I refuse now
I ignore you know
Claim my power

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder